Egész Európában drágul az élelmiszer, de a legnagyobb mértékben a kelet-európai országokban mentek fel az árak, vagyis ott, ahol amúgy is a jövedelmünknek közel kétszer akkora hányadát fordítjuk élelmiszerre, mint a nyugati országokban.

Az uniós és a németországi hivatalos statisztikákból az agrarheute.com készített érdekes összeállítást.

Az derül ki az Eurostat és a Destatis afatai lapján összeállított anyagból, hogy uniós átlagban 8,9 százalékkal drágult az élelmiszer 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között; a tagországok közül

Litvániában volt a legnagyobb mértékű (22,1%) és Írországban a legszolidabb (3,6%) az áremelkedés. Magyarország alig szorult le a dobogóról a 17,3%-kal.

Minden alapélelmiszerért többet kellett fizetni az idén áprilisban, mint egy éve ilyenkor, de a legfeltűnőbb az étkezési zsírok és olajok átlagosan 23%-os (egyes országokban több mint 40%-os) drágulása.

A zöldség ára is nagyon jelentősen változott, átlagban 10,7%-kal drágult, de például Cipruson 44,2%-kal és Litvániában 36,9%-kal.

Hasonlóan 10% körüli az uniós átlagdrágulás a kenyér és más gabonaalapú készítmények, illetve a hús- és tejipari termékek esetében, de minden árucsoportra igaz, hogy nagy a szórás, és az átlagot lényegesen meghaladó drágulás kizárólag kelet-európai országokra jellemző.

Magyarországot mind a gabona, mind a tejtermékek esetén a dobogós helyek valamelyikén említi a statisztika.

Magyarországot mind a gabona, mind a tejtermékek esetén a dobogós helyek valamelyikén említi a statisztika.

Pedig, ahogy az régóta ismert, ebben a térségben amúgy is érzékenyebben érint mindenkit az élelmiszerár-emelkedés, hiszen mi a jövedelmünknek sokkal nagyobb hányadát költjük élelmiszerre, mint az Nyugat-Európában megszokott (nem azért, mert annyival több ételt vásárolunk, hanem mert annyival kisebb keretből gazdálkodunk).

Romániában állnak a leggyengébben e téren, ott a háztartások kiadásainak 28,3%-a megy élelmiszerre, de 20%-nál több Lettországban, Szlovákiában és Bulgáriában, illetve egyetlen nem kelet-európai országként Spanyolországban is (Magyarországon 19,3%).

Összehasonlításként Németországban, Írországban és Luxemburgban 10-11% körüli, ez az arány, tehát nagyjából feleannyi, mint a mi térségünkben – mutat rá az agrarheute.com cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

One Comment on “Ott drágul legjobban az élelmiszer, ahol már amúgy is rengeteget költünk rá”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük