Sokan nem tudják, hogy mi is az a kultivátor és mire is jó, illetve hogy mikor érdemes hasznát venni.

A kultivátor egy mezőgazdasági eszköz, amely talajművelésre szolgál és képes forgatás nélkül meglazítani a talajt.

A kultivátorokkal végzett munka különösen hasznos

Rendkívül fontos feladatot lát el a földeken, mivel többféle munkát is el lehet velük végezni. Léteznek ugyanis szántóföldi kultivátorok és sorközművelő kultivátorok is.

Még az előbbinek véső eszközei vannak, amelyek leginkább egy lúd talpra hasonlítanak, addig az utóbbi típusok fel vannak szerelve több, mereven rögzített szárnyas művelőeszközzel, így a hozzáértők már ránézésre meg tudják őket különböztetni egymástól.

A felhasználási módjukat tekintve ugyanis elég eltérő szerepet kapnak a földművelésben és a növénytermesztésben, mégis, mindkettőnek nagy jelentősége van a mezőgazdasági életben

Melyik kultivátor mire képes?

A kultivátorok használata során a legfontosabb, hogy mindig a megfelelő típust használjuk a megfelelő helyzethez.

A szántőföldi kultivátorokat például vetés előtti talaj előkészítésre, föld lazításra szokás használni, mivel a művelési mélységük sokkal mélyebb, így általában 8-20 centiméter között mozog típustól függően.

A sorközművelő kultivátorok azonban a kapás növények sorközeit műveli meg.

Ezek mélysége csekélyebb, mindössze 5-10 centiméter.

Elsősorban a kukorica és a napraforgó termesztésében játszik jelentős szerepet, mivel a növények nagy esőzések után nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat.

A kultivátor pedig ilyen esetben segít a föld szellőztetésében annak megforgatása, megmozgatása által.

A kultivátorokkal végzett munka különösen hasznos

A földművelésben és növénytermesztésben jártas gazdák egyhangúlag dicsérik a különböző típusú kultivátorokat, hiszen nagyban hozzájárulnak a föld minőségének javulásához és a növények növekedésében is nagy szerepük van.

A talajszellőztetésen túl ugyanis képesek a gyomnövényeket is kiirtani és emellett az altalaj víztartalék megőrzésében is fontos szerepet vállalnak.

A kultivátorokat általában traktorokkal vontatják és a keretre szerelt kapafejek vízszintes irányban metszik el a talajt annak alkalmazása közben.

Nem csak megemeli, de rögtön fel is aprítva azt képes a földet meglazítani és porhanyósítani, megkeverni és nem mellesleg a fiatalabb gyomnövényekkel is elbánik.

Már a Krimzon Kft-től is vásárolhatunk kultivátort versenyképes áron!

Forrás: zaol.hu

2 Comments on “Mikor használjuk a kultivátorokat?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük