Az ételintolerancia emberi emésztőrendszerre a kellemetlentől egészen a súlyos mértékig hatással van.

Azoknak az embereknek a szervezete, aki étel intoleranciában vagy étel érzékenységben szenvednek, nem tudnak lebontani bizonyos ételeket.

Ezért szervezetük gázokat termel, hasmenéssel vagy egyéb problémákkal szembesülnek nap mint nap. Az intolerancia vagy ételérzékenység kényelmetlen, de nem életveszélyes.

Tehát mi is az az étel-intolerancia?

Rónay Barbara DIETETIKUS, FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁS ÉS HORMON TANÁCSADÓT kérdeztük.

Ha valakinek étel-intoleranciája van, az azt jelenti, hogy az emésztőrendszere nehezen emészti meg vagy bontja le az elfogyasztott ételt.

Az étel-intolerancia másik közismert elnevezésre az ételérzékenység.

Az étel intoleranciában szenvedők bélrendszere érzékeny bizonyos ételekre és nem tudja “elviselni” azokat.

Amikor ilyen étel kerül a szervezetbe, kényelmetlen és kellemetlen tünetetek sora jelentkezhet, mint például a gáz, hasmenés, hasi fájdalom.

Mi a különbség az étel-intolerancia és az ételallergia között?

Mi a különbség az étel-intolerancia és az ételallergia között?

Az ételintolerancia vagy az ételérzékenység nem ugyanaz, mint az ételallergia. Az eltérések az alábbiak.

Az étel-intolerancia:

 • Hatással van az emésztőrendszerre,
 • Akkor fordul elő, amikor az emésztőrendszer nem tud lebontani bizonyos ételeket,
 • A tünetek olyanok, mint a gyomorpanaszok, amelyek nem életveszélyesek,
 • Az étkezés után néhány órán belül jelentkeznek a tünetek, amikor az étel áthalad az emésztőrendszeren,
 • Nem vagy csekély tüneteket okoz, ha csak kis mennyiségű ételt fogyasztunk.

Míg az ételallergia esetében:

 • Immunrendszerünket befolyásolja,
 • Akkor fordul elő, amikor az immunrendszerünk fenyegetésként érzékel egy fehérjét vagy más összetevőjét az élelmiszernek. Az immunrendszer antitesteket (fehérjéket) szabadít fel,
 • Allergiás reakció jelenik meg, például csalánkiütés, duzzanat, légszomj, sípoló légzés,
 • A tünetek perceken belül jelentkeznek, akár nagyon kis mennyiségű allergiát kiváltó étel elfogyasztása után.
 • Súlyos, életveszélyes reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot válthat ki és kezelés nélkül akár végzetes lehet a reakció.

Melyek az ételintolerancia leggyakoribb típusai?

-Laktóz érzékenység: Ez az intolerancia az egyik leggyakrabban előforduló érzékenység.

Akik ebben szenvednek, azoknak a szervezete nem termel elegendő enzimet a tejben és a tejtermékekben található cukor lebontására

– Hisztamin érzékenység: a hisztaminok természetesen előforduló vegyi anyagok például a sajtban, ananászban, banánban, avokádóban, csokoládéban.

A vörösbor és néhány fehérbor is tartalmaz hisztamint. A hisztamin érzékeny emberek szervezete nem termel elegendő diamin-oxidáz enzimet ennek a vegyi anyagnak a lebontására.

– Gluténérzékenység: a glutén a búzában, rozsban és az árpában található fehérje. Gluténérzékenység esetén szervezetünk nehezen emészti meg a glutént.

Mi okozza az ételintoleranciát?

Mi okozza az ételintoleranciát?

Az ételintoleranciában szenvedők szervezete gyakran nem termel eleget egy bizonyos enzimből, amelyre az emésztőrendszernek viszont szüksége van az élelmiszer vagy az abban található összetevő lebontásához.

Szakértők egyenlőre nem tudják megmondani, miért alakul ki egyes embereknél étel-intolerancia másoknál viszont nem.

Az ételérzékenységre hajlamosabbak bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők, például:

 • Cöliákia
 • Gyulladásos bélbetegség (IBD)
 • Crohn-betegség
 • Fekélyes vastagbélgyulladás

Melyek az étel-intolerancia leggyakoribb tünetei?

Az alábbi leggyakoribb tüneteket tapasztalhatjuk ételintolerancia esetén:

 • Gyomorégés,
 • Hányinger,
 • Hasi fájdalom
 • Hasmenés
 • Gáz és puffadás
 • Fejfájás, migrén
 • Gyomorrontás

Milyen módszerrel diagnosztizálják az élelmiszer intoleranciát?

A laktóz intolerancia, más néven tejcukor-érzékenység jellemzően tej, tejtermék fogyasztása után jelentkező probléma, mely a lakosság közel 10%-át érinti kisebb nagyobb mértékben.

A laktóz intoleranciát hidrogén-kilégzési teszttel tudják kimutatni. A teszt során olyan folyadékot kell meginni, amely laktózt tartalmaz.

Ezután a vizsgálat időtartama alatt (2 óra)  15/30 percenként meg kell fújni egy hidrogén szintet mérő műszert.

 Ha laktóz-intoleráns vagy, az emésztetlen laktóz magas hidrogénszintet okoz a leheletedben.

A laktózoldat fogyasztása során tünetek is jelentkezhetnek.

Amennyiben szervezetünk nem tudja a laktózt megfelelően lebontani, az átkerül a vastagbélbe, az ott élő baktériumok a laktóz bontása során hidrogén gázt termelnek, mely a bélfalon felszívódva a vérárammal a tüdőbe kerül, így a kilélegzett levegő hidrogén tartalma megemelkedik.

A kilélegzett hidrogén mennyiségét tudjuk mérni a kilégzési teszttel.

Másik módszer a laktóz intolerancia kimutatásához a genetikai vizsgálat. A genetikai vizsgálat során nem szükséges tejcukrot a szervezetbe juttatni, csak a laktóz intoleranciára való genetikai hajlamot vizsgálják meg.

A vizsgálat során vért vesznek a pácienstől, a vizsgálat a laktóz gén egy szabályozó részén található allélokat figyeli.

A genetikai laktóz érzékenységi teszt elvégzéséhez a mintavétel különösebb felkészülést nem igényel, azaz nem szükséges éhgyomri állapot, a vérvétel a nap bármely szakaszában elvégezhető.

Cöliákia, lisztérzékenység, gluténérzékenység – mindhárom kifejezés egyazon immunválaszhoz tartozó autoimmun betegséget jelöli.

Mindennapi táplálék bevitelünk egyik leggyakoribb élelmiszere a liszt, mely a kenyér és tésztafélék fő alapanyaga, de emellett számos ételünkben jelen van.

Bizonyos emberek érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenység kimutatott okozója.

A gliadint a gluténre érzékeny beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat kezd el termelni, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.

A gluténérzékenység életen át tartó megbetegedés, megszüntetése jelenleg nem lehetséges, azonban gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.

A cöliákia vagy lisztérzékenység elkülönítendő az egyéb, táplálék okozta allergiás megbetegedésektől, így például a búza- vagy gabonaallergiától. A vérvétellel azonban a diagnózishoz a vékonybélből vett biopsziás anyag szövettani vizsgálata is szükséges.

Sajnos jelenleg még nincsen teszt gluténérzékenységre vagy hisztamin intoleranciára.

Az allergiavizsgálat kimutathatja az ételallergiákat, de nem az ételintoleranciát. Segítség lehet azonban orvosának, ha étkezési naplót vezet az étkezések és a tünetek nyomon követésére.

Hogyan kezelik vagy kezelhető-e az ételintolerancia?

Hogyan kezelik vagy kezelhető-e az ételintolerancia?

Előfordulhat, hogy meg kell változtatnia étrendünket, a problémát okozó ételek fogyasztását korlátoznunk kell vagy teljes mértékben megszüntetni. 

Sok ételintoleranciában szenvedő ember tapasztalja úgy, hogy kis mennyiségű étel fogyasztása enyhe tünetet okoz. Ha tünetek jelentkeznek, a vény nélkül kapható gyógyszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Kipróbálhatunk egy eliminációs étrendet is, hogy két-hat hétig ne fogyasszunk bizonyos ételeket. 

Ha a tünetek ez idő alatt elmúlnak – majd visszatérnek, amikor újra elkezdjük enni az ételt -, akkor ételintoleranciánk lehet.

A laktóz-intoleráns emberek laktózmentes tejet és tejtermékeket fogyaszthatnak. 

A tejtermékek fogyasztása előtt laktóz tablettákat szedhetünk, vagy laktózcseppeket adhatunk közvetlenül a tejhez, hogy szervezetünk lebontsa a laktózt.

Melyek az élelmiszer-intolerancia szövődményei?

A laktóz-intoleráns emberek nem kapnak elegendő kalciumot és D-vitamint, ha teljesen kiiktatják étrendjükből a tejtermékeket, ezért ezt pótolni kell. Szedhetünk étrendkiegészítőket, vagy vény nélkül kapható laktóz enzimeket használhat tejtermékek fogyasztására anélkül, hogy gyomorpanaszokat okozna.

Azoknak az embereknek, akik csökkentik a gluténtartalmú termékeket, több friss zöldséget, gyümölcsöt és gluténmentes teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztaniuk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy elegendő rostot és egyéb tápanyagot, például B-vitamint tartalmaz étrendjük, melyek fontos alkotóelemek egészségünk megőrzése szempontjából.

Mi a prognózis az ételintoleranciában szenvedők számára?

Az ételintolerancia tünetei általában egész életünkön át végig kísérnek minket. A legtöbb ember képes kezelni a tüneteket, ha csökkenti vagy kiiktatja étrendjéből az emésztési problémákat okozó ételeket.

Az ételintoleranciája kellemetlenséget okozhat és a tünetek kellemetlenek, de ez nem életveszélyes probléma, mint az ételallergia.

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Érdemes felkeresnünk RÓNAY BARBARA. DIETETIKUS, FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁS ÉS HORMON TANÁCSADÓ rendelőjét (https://ronaybarbara.hu/idopontfoglalas/), ha a következő tüneteket tapasztaljuk:

 • Extrém hasi fájdalom vagy hasmenés,
 • Súlyos reakció egy élelmiszerre,
 • Megmagyarázhatatlan fogyás.

One Comment on “Mi az az ételintolerancia?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük