A gasztroenterológia az emberi test emésztési tevékenységével kapcsolatos összes folyamatot tanulmányozza. 

Így a válasz a következő kérdésre: „Mit kezel a gasztroenterológus? ” valahogy így hangzik: „Minden szerv, amely részt vesz az emésztésben és a tápanyagok élelmiszerből történő felszívódásában.”

Milyen betegségeket kezel a gasztroenterológus?

Milyen betegségeket kezel a gasztroenterológus?

A gasztroenterológus jelenleg a legkeresettebb szakember. Számos oka van annak, hogy felkeressük ezt a szakembert:

  • gyomorbetegségek: gastritis, gyomorpolipok, peptikus fekély, gyomor dyspepsia;
  • epehólyag-betegségek: epehólyag -gyulladás (jelentős epehólyag-gyulladás, ami emésztési funkciózavarhoz vezet), az epeutak dyskinesia (csökkent mobilitása és átjárhatósága). Az epeúti diszkinézia nem gyulladásos jelenség, hanem inkább szomatikus jellegű, amely nehézségekhez, esetenként az emésztési folyamatok teljes leállásához vezet, amit a közérzet éles romlása jellemez.
  • hasnyálmirigy-betegség: hasnyálmirigy -gyulladás (hasnyálmirigy-gyulladás). Ez egy akut betegség, amelyben a termelődő emésztőenzimek a hasnyálmirigyben maradnak, és elkezdik elpusztítani azt. Krónikussá válhat. Akut formában súlyos fájdalommal, általános közérzetromlással jár, ha kifejezett: izzadás, gyengeség, hányás.
  • lép betegségek. Ciszták, daganatok, tályogok és egyéb kóros állapotok diagnosztizálása.
  • bélbetegség: bakteriális túlszaporodási szindróma; duodenitis (nyombélgyulladás); vastagbélgyulladás (a vastagbél gyulladása); enteritis (a vékonybél gyulladása); enterocolitis; bélparazita inváziók, irritábilis bél szindróma, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, divertikulózis, béldivertikulitisz.
  • májbetegségek: nem alkoholos májbetegség, krónikus vírusos hepatitis.

A kezeletlen vagy nem teljesen gyógyult betegségek polipok növekedéséhez és onkológiai daganatok megjelenéséhez vezethetnek.

Mit csinál a gasztroenterológus

Mit csinál a gasztroenterológus

A gasztroenterológus intézkedései a lehető legpontosabb diagnózis felállítására irányulnak: vizsgálatok, tesztek révén, amelyek után a kezelést előírja. 

Hogyan kezel pontosan egy gasztroenterológus? 

Ez a betegség természetétől és súlyosságától függ. A kezelés történhet gyógyszeres kezeléssel, fényterápiával, diétás tanácsadással, a helyesebb életmód fenntartására vonatkozó tanácsokkal, szükség esetén javaslatot tehet műtét elvégzésére, majd helyreállító kezeléssel.

Gasztroenterológust keres? Rónay Barbara Dietetikus, (+36 20 936 8458) sport dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. Funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadó.

Naturmed egészségközpont szakmai vezetője (https://ronaybarbara.hu/)

2 Comments on “Mit kezel a gasztroenterológus?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük