Leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a szervezetünket nem csupán etetjük, hanem igazi táplálékokkal látjuk el, amiket a testünk egészséges működéséhez hasznosítani és értelmezni is tud.

Talán egy picit ez most tudományosan hangzik, mégis viszonylag egyszerű: jellemzően olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, minél inkább természetes formában.

Ezek a fehérjék, tápanyagok, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, rostok és fitotápanyagok.

Az ilyen, tápanyagokban gazdag ételek valódi táplálékul, az egészséges működéshez támogatásul szolgálnak a testünk számára.

Ez értelemszerűen egyúttal azt is jelenti, hogy körültekintően kerülünk minden olyan anyagot és tápláléknak nem minősülő ételféleséget, ami terheli a szervezetünket, azaz gyulladások, betegségek, egyensúlytalanságok, működészavarok kialakulását okozhatja.

A funkcionális táplálkozással elősegítjük és fenntartjuk a testünkben zajló folyamatok egészséges, harmonikus működését, illetve jelentősen csökkentjük a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

A funkcionális táplálkozással elősegítjük és fenntartjuk a testünkben zajló folyamatok egészséges, harmonikus működését, illetve jelentősen csökkentjük a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.
Amikor így táplálkozunk, azt a testünk energikussággal, kitűnő közérzettel, kiegyensúlyozottsággal, magas vitalitással, panasz- és problémamentes funkcionálással jelzi vissza.

Vagyis

  • reggel pihenten, frissen, motiváltan ébredünk,
  • a nap során koncentráltan, stabilan magas energiaszinttel, eredményesen látjuk el a teendőinket,
  • az étkezéseink után nem kajakómát, puffadást, emésztési panaszokat tapasztalunk, hanem kellemes jóllakottságot és elégedettséget érzünk és a következő étkezésig gond nélkül „kibírjuk”,
  • a testünk a barátunkként szolgál minket, mert nem fáj sehol, nincsenek diszkomfort érzeteink, kellemetlenségeink, panaszaink vagy súlyproblémáink,
  • este kellemes fáradtsággal fekszünk le aludni és az éjszakánk minőségi, pihentető alvással telik.

Mi a gond az emberek táplálkozásával ehhez képest ma ?

A világ, ami körülvesz minket, sajnos cseppet sincs a segítségünkre a helyes, egészséget támogató táplálkozásban.

Túl a kulturálisan átvett hibás étkezési szokásokon, számos – inkább számtalan – olyan tényezővel szembesülünk nap, mint nap, amik normalitásnak mutatják magukat, mégis az egészségünk ellen dolgoznak.

Tele van a környezetünk olyan „megoldásokkal” az étkezésben és olyan termékekkel a boltokban, amik semmilyen módon nem támogatják, sokkal inkább aláássák az egészségünket.

Mit tapasztalnak ebből az emberek és ez hogyan függ össze a táplálkozásukkal?

Mit tapasztalnak ebből az emberek és ez hogyan függ össze a táplálkozásukkal?

Az, hogy a „hagyományos”, szokásos táplálkozás hová vezet és mit okoz az ember szervezetében, elsőre nem annyira szembetűnő.

Idővel azonban – genetikai és alkati adottságoktól is függően – kezdenek felbukkanni azok a közérzeti, fizikai állapotbeli „figyelmeztetések”, amelyeket már nem igen lehet figyelmen kívül hagyni.

Vagy legalább is nem célszerű.

Ezt az emberek fizikailag a legkülönfélébb panaszokban, fájdalmakban, tünetekben, kezdődő vagy kialakult érzékenységekben, betegségekben tapasztalják.
Vagy „csak” abban, hogy hízni kezdenek és ezt akaratuk ellenére sem tudják kezelni, kordában tartani.

Sajnálatos módon mindezek legfőbb, legközvetlenebb oka a helytelen táplálkozásban keresendő.

Mi a megoldás?

Mit jelent a funkcionális táplálkozás a gyakorlatban?

Fontos tisztázni, hogy funkcionálisan táplálkozni egy élhető és élvezhető étrendet jelent, amellyel egy egyensúlyából kibillent fizikai állapotot is képesek lehetünk helyreállítani és az egészségünket megőrizni, fenntartani.

Állapotfelmérés

A funkcionális tanácsadás során mindenek előtt feltérképezzük a kialakult állapot mögöttes okait, beleértve nem csak a táplálkozási szokásokat, hanem számos fontos befolyásoló tényezőt is, mint például a stressz, az alvás, mozgás.

Táplálkozás, funkcionális személettel

Táplálkozás, funkcionális személettel

Az egyéni állapot, körülmények és adottságok, érzékenységek figyelembevételével Rónay Barbara Dietetikus, sport dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadó, a Naturmed egészségközpont szakmai vezetője kialakítja a személyre szabott étrendet. 

Az ételei így megfelelő összetételben és arányban fognak tartalmazni minden szükséges tápanyagforrást, miközben gondosan kerülünk minden olyan ételféleséget és anyagot, ami a szervezetünk számára értelmezhetetlen, ennél fogva használhatatlan, illetve veszélyes, káros lenne.

Mentorálás Rónay Barbarával

Mivel a táplálkozás megváltoztatása mindenképpen együtt jár bizonyos életmód-szokások megváltoztatásával is, ilyenkor nagyon hasznos, ha az ember nincs magára hagyva, magára utalva ebben a folyamatban.

A felmerülő kérdések, tapasztalat hiányából fakadó bizonytalanságok az átállás szakaszában gyakran okozhatnak elakadást, fölösleges buktatókat, vargabetűket, de mindez megspórolható, kikerülhető, ha egy mentor személyre szabott, szakmai segítséget és támogatást nyújt.

Olvass tovább itt, hogy miben egyedi, ahogyan segíthetek Neked!

2 Comments on “Funkcionális táplálkozás? Mit jelent ez?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük