A kollagén a legnagyobb számban előforduló fehérje a szervezetünkben, hiszen létfontosságú az egészségünk szempontjából.

Sajnos sok tényező csökkentheti a kollagénszintünket.

Először is, természetes módon is vesztünk kollagént, ahogy idősödünk, de hozzájárulhatnak a folyamathoz a hormonális változások, a gyógyszerek, az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek, a fehér cukor, a hidrogénezett olajok, a túldolgoztatás, a sugárzás, a fluoridos víz, túl sok napozás, a táplálkozási elégtelenségek, a kiszáradás, a stressz és a trauma is.

Ezért fontos, hogy külső forrásokból is juttassunk be kollagént, mint például  a marha kollagén –ből.

Miközben vannak olyan ételek, amelyek jó kollagénforrásnak számítanak, nehéz elfogyasztani az állatok azon részeit, ahol a kollagén található. Pl. egy jó módszer a marha kollagén kinyerésére, ha csontlevest készítünk.

A csontleves előnyei igazán elképesztőek, szóval kiváló választás. Egy másik okos és kényelmes ötlet a kollagénes étrendkiegészítők használata.

A csontleves előnyei igazán elképesztőek, szóval kiváló választás. Egy másik okos és kényelmes ötlet a kollagénes étrendkiegészítők használata.

Mivel ez igazi kollagénbomba a sejtjeidnek, a marha kollagén termékek az egyik leghasznosabb és legegyszerűbb módjai annak, hogy bevidd a napi kollagénszükségletedet.

HA minőségi, hidrolizált kollagént tartalmazó kiegészítőket használsz, a fehérjelebontás már félig meg is történt, mivel a hasznos kis peptidláncok és aminosavak egyből beépülnek – a testednek már csak használnia kell őket.

Szóval mit is jelent ez, mi az a marha kollagén és miért elengedhetetlen hozzáadni a napi étrendedhez? Nézzünk utána.

Mi az a marha kollagén?

A marha kollagént hívhatják még, szarvasmarha porc, hidrolizált marha kollagén vagy marha kollagén peptidnek is.

Biztosan hallottál már a zselatinról, ami egyfajta hidrolizált marha kollagén, ami azt jelenti, hogy lényegében a lebontott kollagén része.

Honnan származik a marha kollagén?

Ez egy természetesen előforduló fehérje, ami a tehenek egyes szöveteiben, mint porc, csont és irhájában található.

Ez a fajta kollagén nagyban hasonlít ahhoz, ami a testünkben is található, és kiváló mennyiségű I. és III. típusú kollagénnel lát el minket.

Az I-es és III-as típusú kollagén alkotja a fő részeit a bőrödnek, hajadnak, körmeidnek, izmaidnak, az inaknak, ínszalagoknak, csontoknak, ínyeknek, fogaknak, szemeknek és az ereknek.

Az I-es és III-as típusú kollagén több, mint 90%-át teszik ki a testünkben található kollagéneknek.

A szarvasmarha kollagén gazdag aminosavakban és glicinben, ami elengedhetetlen az erős DNS és RNS szálak építéséhez. Ezek esszenciális genetikai építőelemei a megfelelően működő testsejteknek.

A glicin az egyike a három aminosavnak, amiből a kreatin felépül. A kreatin köztudottan hozzájárul az egészséges izomfejlődéshez és energiatermeléshez edzések során.

Végül, de nem utolsó sorban a marha kollagén a proilin nevű aminosavval is ellátja a testet. A prolin hatalmas szerepet játszik a test saját kollagéntermelésében.

A hidrolizált marha kollagén étrendkiegészítőként lett kialakítva, miután a tudósok rájöttek, hogyan kell lebontani a hosszú láncú hármas hélix fehérjét rövidebb darakbokra, majd elválasztották a három helixet egymástól. A kapott rövid egyedülálló peptidekből áll a hidrolizált kollagén.

A hidrolizált marha kollagén peptid hatása, Egészségügyi Előnye

1. Kezeli az osteoarthritist

Kezeli az osteoarthritist

Manapság is sok kutatást végeznek a kollagén hatásáról a csont- és ízületi betegségek ellen, mint például az arthritis, de egyre több bizonyíték létezik, hogy a hidrolizátum segíthet az osteoarthritis-tól (OA) szenvedő betegeken.

Amennyiben OA-d van, az izületi porcok merevek lesznek és elvesztik rugalmasságukat. Ez az ízületi betegség az még inkább veszélyeztetetté tehet az izületi sérülésekre.

Idővel ez a degeneratív izületi betegség a porc elhasználódását okozhatja, fájdalomhoz vezethet és a csontok végül egymást is koptathatják.

Több kutatás is rámutatott arra, hogy a kollagén hidrolizátum használta biztonságos és segíthet bizonyos fájdalmakon és a mozgás funkciókban az OA-tól, vagy más ízületi betegségtől szenvedő férfiaknál és nőknél.

Mivel a porcok kollagénból épülnek fel, logikus, hogy ezzel az építőelemmel ellátva testünket, erősíthetjük és stabilabbá tehetjük a porcokat.

A marha kollagén hidrolizátum (ami ugye ugyanaz, mint a hidrolizált marha kollagén) egy potenicális gyógymód lehet a csontritkulás ellen is.

Néhány kutató a biztonságossága miatt kiváló hosszútávú kezelésként tekint rá az osteoarthritis és csontritkulás ellen, amelyek krónikus betegségnek számítanak.

Amennyiben ezek közül bármely betegségben szenved, érdemes beépíteni a szarvasmarha kollagént az arthritis elleni étrendjébe és/vagy a csontritkulás elleni kezelésébe.

2. Elősegíti a bél egészségét

A kollagén létfontosságú aminosavakat tartalmaz, amelyek bizonyítottan jó hatással vannak az egész emésztési rendszerre.

Ebbe beletartozik a gyomor és a belek is. Kutatások kimutatták, hogy ezen aminosavak egyike, a glicin, javít az emésztésen a gyomorsav mennyiségének növelésével.

Ez a sav egy esszenciális emésztő folyadék, amely a gyomorban képződik.

A kollagénnel növelhető az alacsony gyomorsav szint, jobban emésztheted meg az ételeket, amelyet segítenek a gyötrő gyomorégésen és GERD-en (gasstroesophagealis reflux betegség). 

Segíthet a lyukas bél szindrómán ás a gyulladásos bélbetegségekben is, amelyek szintén általában alacsony gyomorsavval járnak.

A glicin segít a méregtelenítésben is, ami kiváló hatással van az emésztőrendszer egészségére, valamint az általános egészségre.

A glicin valójában az egyik prekurzor aminosava a glutationnak, amely a szervezet egyik fő antioxidáló és méregtelenítő anyaga.

3. Építi az izmokat és helyreállítja a szöveteket

A marha kollagén egy strukturális fehérje a tehenekben, így ebből következik, hogy rendkívüli fehérjeforrás. Mi több, a marha kollagén I-es és III-as kollagént tartalmaz, amelyek a legjobb kollagénforrások edzéshez és izom helyreállításhoz.

Az I-es és III-as kollagén kifejezetten támogatja az ínakat és szalagokat, amelyeket minden edzés során használunk. A kollagén fogyasztásával edzés előtt és után segíthetsz a testednek jobban és gyorsabban felépülni bármilyen fizikai megterhelés után.

A marha szívburok is gyakran használt a gyógyászatban, beleértve a bio-prosztetikus szívszelepeket, durális lezárásokat, csont- és fogmembránokat valamint műtéti merevítéseket. Mivel főként kollagénből áll, a szarvasmarha szívburok egyszerre erős és elasztikus.

Valójában a liofizált marha kollagén mátrixot már használták műtét utána sebgyógyításban is.

Egy kísérleti tanulmányban azt írták, hogy az „I-es típusú szarvasmarha kollagén mátrix biztonságos, könnyen hozzáférhető alternatívát nyújtott a második szándékú gyógyítás hagyományos módszereivel szemben.” A sertés kollagén (sertésekből) nem annyira biztonságos, a kutatások alapján.

4. Elősegíti a mélyebb alvást

A leggyakoribb aminosav a kollagénben a glicin, ami egy immuntápanyag, amely támogatja az egészséges gyulladásos reakciókat és elősegíti a mélyebb, jobban pihenető alvást.

Az emberi és állatokon végzett kutatások kimutatják, hogy a glicin olyan módon befolyásolja a neurotranszmittereket, hogy jobban aludjunk, így a marha kollagén természetes alvássegítő.

Az állatokban kimutatták, hogy a glicin szájon át történő fogyasztása növeli az extracelluláris szerotonin felszabadulást a prefontális kéregben.

Három embereken végzett vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a glicin szubjektív és objektív módon javítja az alvás minőségét, súlyos mellékhatások nélkül.

5. Javítja a bőr minőségét

Belső használat esetén a kollagén nagyban javíthatja a bőr általános egészségét, így kiváló természetes bőrápoló termék is.

Segít az elasztin és más anyagok kialakításában a bőrön belül, amelyek felelősek a bőr fiatalos kinézetének, textúrájának és tónusának megőrzésében.

A kollagén segíthet a látható ráncok eltüntetésében, csökkenti a puffadtságot és felveszi a harcot az öregség egyéb jeleivel szemben.

Sokan arról számolnak be, hogy csökken a cellulit szintjük, amikor kollagént tartalmazó ételeket és étrendkiegészítőket fogyasztanak, hiszen a cellulit a kötőszövet hiányára képződik, ezzel elveszítve a bőr feszességét.

A Kieli Egyetem Dermatológiai Tanszékén végeztek egy kettős-vak placebo tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy 2.5-5 gramm kollagén hirdrolizátum 35-55 éves nők körében, napi egyszer használva 8 héten keresztül elősegítette a bőr rugalmasságát, növelte a bőr nedvességtartalmát, csökkentette a vízvesztést (szárazságot) és a bőr egyenetlenségét.

Már négy hét után a kollagént használók jelentős javulást tapasztalhattak azokkal szemben, akik placebot használtak, főleg a bőr tápláltsága és párologtatásával kapcsolatban, ráadásul nagyban csökkentette az öregedési jeleit.

6. Erősíti a körmöket és serkenti a hajnövekedést.

Tanulmányok szerint a kollagén képes fokozni a haj növekedését és erősíteni a körmöket. Egy vizsgálatban azok a résztvevők, akik 24 héten keresztül naponta 2,4 g kollagén peptidet fogyasztottak, 12% -kal növelték a köröm növekedési ütemét, és 42% -kal csökkentek a törött körmök gyakorisága, ami arra utal, hogy a kollagén elősegíti a növekedést és erősíti a körmöket.

Egy másik tanulmányban, amely 1680 mg I. és III. Típusú hidrolizált kollagént tartalmazott adagonként, megnövekedett hajnövekedési sebesség, mennyiség és vastagság jelentkezett.

A marha kollagén emésztése

Amennyiben élelmiszerek és kiegészítők formájában fogyasztasz kollagént, a testnek képesnek kell lennie, hogy lebontsa és megfelelően felhasználja ezt a komplex fehérjét.

Az emésztőrendszernek dolgoznia kell a kollagén felbontásában, hogy egyszerűbb, használhatóbb peptidekké és aminosavakká alakítsa ezt. Ez után ezek a kisebb molekulák felszívódnak a vékonybélen keresztül a vérbe.

Végül ezek a molekulák eljutnak azokra a helyekre, ahol szükség van rájuk és újból összeállnak kollagénné.

Bonyolultnak tűnik a folyamat, igaz?

Ráadásul az ételeinkből származó kollagén gyakran nem teljes, ami nagy peptidláncokat eredményezhet, amelyeket nem tud jól alkalmazni a test.

Melyik a legjobban hasznosuló kollagén forma?

Van módja, hogy könnyebbé tegyük a folyamatot, mégpedig úgy, hogy olyan kollagén étrendkiegészítőt használunk, amely már hidrolizált. Ez azt jelent, hogy a kollagén már le lett bontva könnyebben emészthető és használható formába.

Érdekes tények a marha kollagénről:

 • A Görög kólla szóból származik, amelynek a jelentése ragasztó, a kollagén a leggyakoribban előforduló fehérje az emberi testben.
 • A szarvasmarha vagy marha kollagén tehenekből származik.
 • Az őseink állati eredetű étkezése, természetes módon biztosított sok kollagént.
 • A kollagénben gazdag csontlevesek – marha, csirke, hal, bárány és még több – a hagyományos étrendek kapcsai minden kultúrában és minden nemzet konyhájának alapja
 • A szarvasmarha kollagén rendkívüli mennyiségű aminosavat tartalmaz.
 • A hidrolizált marha kollagén már kisebb részekre van lebontva, amelyek könnyebben emésztődnek, szívódnak fel és használódnak fel.
 • Marha kollagén használata / szedése

A kollagén összes formája jó hatással van az egészségre, de a hidrolizált kollagén felszívódása körülbelül 90 százalékos, míg az ételekből származva 27% vagy kevesebb.

Amennyiben a kollagénbeviteledet ételekből vinnéd be, akkor érdemes elkezdeni a csontleves fogyasztását.

Ahogy ez a finom és tápanyagokkal teli folyadék párolog, a kollagén a marha csontjaiból beszűrődik a csontlevesbe. Amennyiben tényleg nincs időd, győződj meg róla, hogy minőségi csontlevest vásárolsz, ami ideális esetben organikus és fűvel táplált marha csontjából készül.

Olyan étrendkiegészítőt keress, amelyik hidrolizált marha kollagén peptideket tartalmaz.

Ez a legkönnyebben emészthető és felszívódó formája a marhakollagén -nek.

Kövesd az adott termék adagolására vonatkozó utasításokat, vagy ha nem vagy biztos a megfelelő adagolásban, fordulj egy táplálkozási tanácsadóhoz.

A kollagéntermékeket mindig hűvös, száraz helyen tárold.

A marhakollagén mellékhatásai és figyelmeztetések

A hidrolizált marhakollagén gyakran használják étrendkiegészítőkben. Az FDA teljesen biztonságosnak ítélte meg, valamint széles körben elfogadott és biztonságosnak számít sok országban.

A szarvasmarha porc biztonságos, amennyiben megfelelő adagolást alkalmazunk szájon keresztül. Általánosságban nem okoz jelentős mellékhatásokat.

Minimális mellékhatások felléphetnek nagy mennyiség használata esetén, mint például emésztési zavar.

A hidrolizált marha kollagén nem rendelkezik bármilyen jelentős gyógyszer vagy étel ellenjavallattal sem.

Összegzés a marha kollagénről

 • kollagén a testünkben a leginkább előforduló protein, de az idő előrehaladtával, ahogy idősödünk a kollagént kezdjük elveszíteni. Ennek okai a hormonális változások, gyógyszerek, alkohol, feldolgozott élelmiszerek, cukor, hidrogénezett olajok, túlhajszoltság, stressz, sugárzás, fluortartalmú víz, erős napsütésnek kitettség, tápanyaghiány, kiszáradás és traumák.
 • A marha kollagén egy természetesen előforduló fehérje, amely a tehenek porcában, csontjaiban és bőrén található. Ez I. és III. Típusú kollagént biztosít, amely a bőr, a haj, a köröm, az izmok, az inak, az ízületek, a csontok, az íny, a fogak, a szem és a vér fő komponensei.
 • Kimutatták, hogy osteoarthritis kezelésére, a bél egészségének javítására, az izmok felépítésére, a szövet javítására, a mélyebb alvás elősegítésére, a bőr, körmök és haj minőségének javítására is használható.
 • A kollagén minden formája jót tesz az egészségének, de a hidrolizált kollagén felszívódási aránya sokkal jobb,  90% felett van, szemben az élelmiszerben találhatóakkal, melyek csak 27% -k.

Marhakollagén vásárlásán gondolkozol? Kattints ide>>>https://naturelifedeluxe.hu/termek/caleido-marhakollagen-peptid-por-300-g/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük