Napi feladat a bőrünk ápolása, az év minden szakában, de a téli időszakban különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen a bőrünk fokozott veszélynek van kitéve.

A hideg és szeles idő erősen igénybe veszi bőrünket, védelme pedig nagyon fontos.

És nem csak szépészeti szempontból kell bőrünket ápolni, hanem az általános védelem és karbantartás miatt is.

Bőrünk ellensége

Bőrünk ellensége

A bőr legnagyobb ellenségei a szabadgyökök, káros hatásukat már évtizedekkel ezelőtt kutatások is bizonyították. Ezek az anyagok szinte minden élő sejtet vagy szövetet képesek megtámadni, és károsítani.

Védekezés a szabadgyökökkel szemben

Hatásos védelmet az úgynevezett antioxidánsok az A, C, E-vitamin, valamint a telítetlen zsírsavak, az Omega3, a flavonoidok jelentenek ellenük.

Ha ezekben hiányos a táplálkozásunk, esetleg éppen fogyókúrázunk, vagy szennyezett környezetben élünk, a szabadgyökök kifejtik káros hatásukat, és a bőr simaságát biztosító kollagént is megtámadják.

Emiatt lesz a rosszul táplálkozó ember bőre petyhüdt, száraz és színtelen.

Hogyan ápoljuk, tápláljuk bőrünket, belsőleg?

Első sorban olyan ételeket kell fogyasztanunk, amelyek antioxidánsokban gazdagok. Ezek meggátolják a szabadgyököket káros hatásuk kifejtésében, oly annyira hatékonyan, hogy elég három-négy nap a hatás eléréséhez.

A napi étrendet zöldségekből, gyümölcsökből állítsuk össze, és sok olívaolajat fogyasszunk mindezek mellé. A javaslatok között szerel a hal és a lazac is.

Nem vagyunk nagy hal-evő nemzet, de aki szereti, ebből a szempontból kifejezetten szerencsés. Aki nem kedveli a hal-ételeket, csirke, – és/vagy pulykahússal pótolja.

Kerüljük viszont a fehér kenyeret, a fényezett rizst, a cukor fogyasztását, és a nehéz, túl zsíros ételeket.  

A megengedhető elkészítési módok listája is elég szűkös: a hús-félék elkészítésénél csak a roston sütés, vagyis a grillezés megengedett, a zöldségeket pedig grillezni vagy párolni lehet.

Ne feledkezzünk meg a sokat emlegetett folyadék bevitelről. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásnak köszönhetően a szervezet kellőképpen hidratált lesz, a bőrünk pedig belülről töltődik fel nedvességgel.

A fűtési idényben a szoba száraz levegője sem ideális a bőr számára. A szoba levegőjének optimális páratartalma 40-60%.  Fűtés mellett ezt csak növényekkel és párologtatók használatával lehet biztosítani.

Bőr ápolás

A téli levegőtől a bőr könnyen kirepedezik, kiszárad, viszket és foltossá válhat, ezért kell a védelemre különösen odafigyelni.

  • Ne zuhanyozzunk hosszan, forró vízben! Ehelyett vegyünk rövidebb, meleg zuhanyt. A hosszantartó forró zuhany okozta párásság és hő ugyanis kivonja a bőrből a nedvességet, vagyis fokozza a bőr kiszáradását.
  • Rendszeresen használjunk testápolót és krémet, amely megvédi bőrünket a kiszáradástól. Annak érdekében, hogy a hatás minél jobb legyen, használjunk vajat, különböző olajakat, holt-tengeri termékeket, ezeket közvetlenül zuhanyozás, illetve fürdés után használjuk, amikor a bőr még nedves.
  • Arcbőrünket rendszeresen hámlasszuk, bőrünk megújulása érdekében. Ez ugyanis elősegíti a bőrápoló termékek felszívódását. Hámlasztás után használjunk tápláló, vitaminos pakolást, hidratáló krémet!
  • Ne használjunk olyan szappant, tusfürdőt, ami irritáló anyagokat, tartósítószert, lúgot tartalmaz. Inkább olyat, amely glicerint tartalmaz, ez ugyanis segít megtartani a nedvességet.
  • Jótékony hatású a kímélő arcmasszírozás, arcizom-tornával javítható az arcbőr mikró keringése, a vér- és nyirokkeringése
  • Használjunk a lakásban párologtatót, sólámpát, különösen a hálószobában; – ez is segít abban, hogy ne száradjon ki a bőrünk.
  • A polarizált fényű lámpa javítja a bőr kis és nagy-ereinek keringését, ezzel jobb vérellátást létrehozva, javul a bőranyagcsere a bőr tápanyag és oxigénellátása, valamint a salakanyag és bomlástermék kiválasztása

Fordítsunk kellő gondot az éjszakai bőrápolásra is, mivel éjjel a bőr vérkeringése felerősödik, felgyorsul az anyagcsere és az oxigén-felhasználás, ami együtt jár a vízfelhasználás növekedésével is.

Nappal hidratáljunk – éjszaka regeneráljunk.

Ne felejtsük el, hogy a bőr egyénenként igen nagy eltéréseket mutathat, a bőr típusát, állapotát, örökölt bőrtípus okán is, ezért mindenkinek másféle kozmetikai termékekre van szüksége. 

Télen a kezeink bőre is nagyobb károsodásnak van kitéve, s ezáltal szárazabbá, sérülékenyebbé válik. Kézmosás után mindig krémezzük be kezünket, speciális kézkrémmel.

Ezek olyan emulziók, amelyek főként növényi olajokat, tápláló vitaminokat tartalmaznak.

A cikk írásában segítségünkre volt: Royal Beauty kozmetika Gödöllő

3 Comments on “A bőrápolás fontossága télen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük