Mi jut eszedbe a narancsról?

Nyugodtan mondd ki, nem vagy vele egyedül.

Igen, a legtöbb nő korántsem a lédús, frissítő gyümölcsre gondol először a szó hallatán, hanem a mindennapjait megkeserítő narancsbőrre. Különösen most, bikiniszezon idején.

Miért gödrös a bőr?

Cellulit, narancsbőr, karfiolos fenék és még folytathatnánk. Sokféleképpen nevezhetjük, ám tudjuk pontosan, hogy mit is jelent az a szó, hogy cellulit?

Mi okozza a kialakulását és mit tehetünk ellene?

Egyáltalán megakadályozhatjuk kialakulását?

Rónay Barbara Dietetikus, sport dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadó, a Naturmed egészségközpont szakmai vezetője válaszolt a kérdésekre.

A cellulit tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése.

A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepehupás, a narancs felszínéhez hasonló tapintású lesz.

A narancsbőr leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, mert itt vannak a legnagyobb zsírdepók, ám előfordulhat mellen és a hason is” – mondta Rónay Barbara DIETETIKUS, FUNKCIONÁLIS TÁPLÁLKOZÁS ÉS HORMON TANÁCSADÓ.

A cellulit okai

A cellulit okai

A cellulit kialakulása több okra vezethető vissza.

Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlítenünk, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta depónak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre letáboroznak.

A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, hormonális hatások is kiválthatják.

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul.

A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. 

A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben, melyet a szív hajt, a nyirokkeringésnek nincs saját pumpája.

A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását.

És ha mindez nem lenne elég, vannak, akik „ajándékba” kapják a hepehupás bőrt, ugyanis a narancsbőr akár genetikai okokból is kialakulhat.

Megelőzés, kezelés

Megelőzés, kezelés

Narancsbőr Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit az oldalunkon megtalál narancsbőr témakörben.

Legyen szó okokról, tünetekről, panaszokról, kezelésről vagy éppen életmód-változtatásról „Mint sok minden másra, a cellulit is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni. 

Hogy ne alakuljon ki, figyeljünk oda étrendünkre, fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, rostdús élelmiszereket, fehér húsokat. Igyunk sok vizet, teát és gyógyvizeket.

A helyes táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen.

Hatásos lehet mindemellett a méregtelenítés is, melyre akár egy kellemes szaunázás is megoldás lehet. A bátrabbak különböző lé-böjtökkel is segíthetnek szervezetüknek a tisztulásban”- mondta a szakember.

Ha a megelőzéssel elkéstünk, és a meglévő narancsbőrt szeretnénk megszüntetni, rengeteg módszer, krém és kezelés közül választhatunk.

Rónay Barbara elmondta, hogy egyes kozmetikumok is segíthetnek a narancsbőr eltüntetésében, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak.

Ha helyi kezelések mellett döntünk, akkor a krémekhez hasonlóan szintén elsőrendű a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések és az aromaterápiás kezelések is.

A testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulit megszüntetése érdekében.

A tudatos, kontrollált étrend, a rendszeres mozgás, és a méregtelenítés tehát nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is fontos.

Drasztikusabb fogyás érdekében dönthetünk zsírleszívás mellett is, amely kétféle módon is segít a narancsbőr eltüntetésében. Egyrészt redukálja a zsírsejtek számát, másrészt átszakítja a bőrt lefelé húzó rostokat.

Ha pedig hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a hormonális panaszokat kell megszüntetni.

A cellulit kezelésénél tehát az okok megszüntetése a cél, felületi kezelésekkel sokszor csak időszakosan oldhatjuk meg a problémát.

Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, de van, akinél egy összetett kúra, több kezelés, és teljes életmódváltás szükséges a probléma megoldására.

Forrás: hazipatika.com

6 Comments on “A narancsbőr mitől van? És hogyan kezelhető?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük