Érezted már úgy, hogy elakadtál, hogy nem tudod, merre tovább, valami nem úgy működik, ahogy szeretnéd, és hogy önmagad az akadálya mindennek?

Ilyen és ehhez hasonló esetekben a pszichológus és a pszichiáter jut az eszébe az embereknek leggyakrabban, pedig egy coach segítségével saját magad is megoldhatod ezeket a problémákat.

Sarudi Dettivel beszélgettünk

Külföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent pontosan.

A coaching jelentése

Ha definiálni akarjuk a coaching fogalmát, akkor a coaching a coach és a kliens (coachee) között zajló strukturált beszélgetésen (főleg a coach által feltett nyitott kérdéseken) és módszertani eszközökön (pl. önismereti gyakorlatok) alapuló, a coach által irányított, általában 6-8 találkozóra épített folyamat, amelyben a coach segítségével a kliens saját maga találja meg a számára megfelelő megoldási alternatívákat, majd a számára legjobb megoldást.

A coach segít neki abban, hogy ezen az úton végig menjen, a változásokat elfogadja, beépítse és sikeresen alkalmazza.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered.

Az elnevezés is a sportból származik, a coaching edzést, a coach edzőt jelent szó szerinti fordításban.

A coaching története

Tim Gallway fogalmazta meg 1975-ben először a tenisz területén a coaching lényegét. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló másik oldalán lévő.

Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse.

Ha ez sikerül, felszínre kerülnek a természetes képességek, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni.

Ahogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.

Mit csinál egy coach?

Mit csinál egy coach?

Igyekszünk mindent lefordítani, így a coachot a köznyelvben életvezetési tanácsadónak nevezik.

Fontos leszögezni, hogy a coach az elnevezéssel ellentétben nem ad tanácsot, nem mondja meg a tutit, hogy az ügyfélnek mit kell tennie, hanem irányított kérdéseivel csak segíti az ügyfelét, hogy különböző megoldási javaslatok jussanak eszébe, ezáltal könnyebb legyen a változás.

A munka oroszlánrésze és a változás felelőssége a kliensé, a coach csak támogatja, hogy végig menjen ezen az úton.

A coaching lényegét két példán keresztül szemléltetem, a rendrakással és az utazással.

Rendrakás

Képzeld el, hogy nagy rendetlenség van a lakásodban, érzed, hogy ki kéne takarítani, de azt sem tudod, hol kezd el, és sokszor inkább nem is csinálsz semmit.

Ugyanez megy végbe a fejedben is, amikor nem érzed jól magadat a bőrödben, nem tudod, mihez kezdj, válts-e munkahelyet, vagy sem, kiszállj-e egy rossz párkapcsolatból, vagy sem.

A coach segít a takarításban.

Nem végzi el helyetted a munkát, csak támogat abban. Ha végre kitakarítasz, megszűnik a káosz, a tiszta, rendes lakásban könnyebben megtalálod, amit keresel.

Ugyanúgy, ha a fejedben is rend lesz, jobban átlátod az életedet, és könnyebben hozol meg fontos döntéseket.

Utazás

A másik példában pedig képzelj el egy utazást. El akarsz jutni „A” pontból „B” pontba.

Megnézed a térképet, kiválasztod az utat. Elindulsz, de útközben valamilyen forgalmi akadályba ütközől, elmegy a kedved az egésztől, és inkább visszafordulsz.

Nem is jut eszedbe, hogy B pontba máshogy, C és D ponton keresztül is eljuthatsz. A coach abban tud segíteni, hogy az alternatív C és D pontokat hogyan találd meg.

Ha valamilyen elakadásod, nehézséged van, gyakran beleragadsz egyfajta megoldási formába. 

Egy konfliktus során is a saját szemszögedből látod a dolgokat, hajlamos vagy a másik felet nem észre venni, beleragadni a saját világodba.

A coach ebben az esetben tükröt tart eléd. Eszközeivel, kérdezéstechnikájával megmutatja, hogy hogyan láttad eddig a dolgaidat, előhozza a kreativitásodat, és segít, hogy több szemszögből is megvizsgáld ugyanazt a problémát.

Gyakran látjuk feketének és fehérnek a dolgokat. 

Ha két dolog között kell választani, az nem választás, hanem kényszer, ami szorongással tölt el bennünket.

Coaching során keresünk az A és B opció mellé még C és D opciót is, így Te már nem kényszerhelyzetben vagy, hanem valóban tudsz választani.

Nagyon nehéz nem szubjektívnek lenni saját magunkkal.

Teljesen mindegy, hogy érzelmi vagy racionális kérdésről van szó. Az ember saját magával a legszubjektívebb.

Gondoljunk csak arra, hogy sokszor mások dolgát mennyire tisztán látjuk, de a saját magunk gondjában már teljes a zűrzavar, annak ellenére, hogy ugyanarról a témáról van szó.

Egy külső szem (coach) tiszta, objektív képet tud adni a valós helyzetről, lehetőségről.

Olyan dolgokra tud rávilágítani az életedben, ami felett lehet, hogy elsiklanál.

Coaching folyamán gyakran tapasztalom az „aha” élményt, amikor más oldalról világítjuk meg a problémát, és az ügyfél erre a szemszögre korábban nem is gondolt.

A coaching legismertebb irányzatai

A coaching számos fajtája közül két nagy csoportot emelnék ki.

Business coaching

Célja, hogy a vállalat tulajdonosait, illetve menedzsereit abban támogassa, hogy a napi feladatokon túl lássák a „nagy képet”, fejlesszék beosztottaikat, magasabb szintű szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek.

Lényege azonban nem csupán a siker elérése, hanem például a magánélet és a karrier összehangolása, a kiégés, a motiválás, a döntések elősegítése, a konfliktuskezelés, az önbizalom növelése, a stressz kezelése, a kapcsolatok építése vagy az idő helyes kezelése. 

Mindezen területek együttesen segítenek abban, hogy az egyén élvezni tudja a sikerét, és kellőképpen kiegyensúlyozott életet élhessen.

Life coaching

A coachingnak ez a fajtája az értékek és a jövőkép tisztázásáról és a célok kitűzéséről szól, annak érdekében, hogy az adott személy kielégítő, sikeres és teljes életet éljen.

Az életvezetési coaching során a coach segít a kliensének tisztázni, mit akar az élettől, támogatja és bátorítja a változási folyamat során.

Az életvezetési coaching – a tartalma alapján – tehát például karriercélokkal, pályaválasztással, munkahelyi váltással, beilleszkedéssel összefüggő megoldásokra, feladatokra összpontosít.

Saját problémáin mindenki úrrá tud lenni, meg tudja őket oldani.

Azonban nem mindegy, hogy ez mennyi időbe és energiába kerül. Megfelelő coach szakember ezt a folyamatot lerövidíti, és lényegesen egyszerűbbé teszi.

Ne habozzunk, kezdjünk el dolgozni magunkon.

Mit csinál a coach?
• Figyel
• Csendben van, meghallgat
• Kérdez
• Konkrét cél mentén mederben tart
• Visszajelez, tükröz
• Energetizál
• Motivál
• Megerősít
• Tudatossá tesz
• Összefoglal
• Színes, változatos, játékos eszköztárat használ
• Célra fókuszáltat

Mit nem csinál a coach?

• Nem mondja meg a tutit
• Nem mondja el, hogy mit tenne helyettünk
• Nem mondja azt, hogy ő előre megmondta
• Nem szörnyülködik, nem bírál
• Nem mondja el cserében a saját élettörténetét
• Nem büntet meg azért, amit bevallunk
• Nem kéri számon azt, amit megígértünk önmagunknak, de soha nem tettük meg
• Nem használ olyan rávezető kérdéseket, hogy végül azt mondjuk, amit hallani akar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük