A legjobb tippek és trükkök a ropogós bundáért és a szaftos húsért a Szakácsműhelytől


A rántott hús az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fogás a magyar konyhában

Ki ne szeretné a ropogós, aranybarna bundát és a szaftos, omlós húst, ami minden alkalomra illik?

Legyen szó ebédről, vacsoráról, vendégváráról vagy akár szendvicskrémről, a rántott hús mindig jó étel választás.

De hogyan készítsük el a tökéletes rántott húst? Milyen húst válasszunk, hogyan klopfoljuk, panírozzuk és süssük ki? Milyen trükkökkel tehetjük még finomabbá és ropogósabbá a bundát?

Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a blogcikkben a Szakácsműhely segítségével, ahol lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítsd el a rántott húst, mint egy profi.

A hús kiválasztása

Ki ne szeretné a ropogós, aranybarna bundát és a szaftos, omlós húst, ami minden alkalomra illik?

A rántott hús elkészítéséhez szinte bármilyen húsfélét használhatunk, de a leggyakoribbak a sertés, a csirke, a pulyka és a borjú. A lényeg, hogy a hús legyen friss, minőségi és vékony szeletekre vágott.

Ha nem találunk megfelelő vastagságú szeleteket, akkor otthon is levághatjuk a húst egy éles késsel, vagy kérhetjük a hentest, hogy vágja le nekünk.

A hús szeleteknek nem kell túl nagyoknak lenniük, hiszen a klopfolás során még nőni fognak. A legjobb, ha a szeletek kb. 10-15 cm átmérőjűek, és kb. 0,5-1 cm vastagok. Ha túl vastagok a szeletek, akkor a hús nem fog átsülni, ha túl vékonyak, akkor pedig kiszáradnak.

A hús klopfolása

A hús klopfolása az egyik legfontosabb lépés a rántott hús elkészítésében, hiszen ettől lesz a hús omlós, puha és egyenletes vastagságú.

A klopfoláshoz használhatunk húsklopfolót, hústűt, palacsintasütőt vagy akár egy serpenyőt is. A lényeg, hogy a klopfoló eszköz legyen tiszta, és ne legyen rajta éles rész, ami megsérti a húst.

A klopfolás előtt érdemes a hússzeleteket lefedni egy fóliával vagy egy sütőpapírral, hogy ne fröcsögjön a hús leve.

A klopfolást mindig a hús közepétől kezdjük, és haladjunk a szélei felé, egyenletesen és óvatosan ütögetve a húst. Ne üssük túl erősen, mert akkor szétszakadhat a hús, és elveszítheti a nedvességét.

A cél az, hogy a hús kb. 0,3-0,5 cm vastag legyen, és ne legyenek rajta dudorok vagy lyukak.

A klopfolás után sózzuk és borsozzuk meg a hússzeleteket mindkét oldalukon, és hagyjuk állni egy kicsit, hogy a fűszerek beszívódjanak.

A hús panírozása

A panírozás során a hússzeleteket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, hogy egy finom, ropogós bundát kapjunk.

A panírozáshoz használhatunk sima lisztet, vagy keverhetünk bele egy kis fokhagymaport, pirospaprikát, oregánót vagy más fűszereket, hogy még ízletesebb legyen a bunda. A tojást egy tálban felverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, vagy tehetünk bele egy kis tejfölt, mustárt vagy citromlevet is.

A zsemlemorzsát egy másik tálba szórjuk, és ha szeretnénk, akkor keverhetünk bele egy kis reszelt sajtot, petrezselymet vagy szezámmagot is.

A panírozásnál fontos, hogy a hússzeleteket alaposan bepanírozzuk, és ne maradjon rajtuk lisztes vagy tojásos folt. A liszt segít, hogy a tojás jobban megtapadjon a húson, a tojás pedig, hogy a zsemlemorzsa ne essen le. A zsemlemorzsa adja meg a rántott hús jellegzetes ropogós textúráját.

A panírozás után érdemes a hússzeleteket egy tányérra tenni, és hűtőben pihentetni legalább 15-20 percig, hogy a bunda jól megszáradjon, és ne essen le sütés közben.

Hogyan süssd ki a rántott húst?

Hevíts olajat vagy zsírt egy nagy serpenyőben, vagy egy mélyebb edényben.

A hőmérséklet legyen kb. 170-180 °C. Ha nincs hőmérőd, akkor egy kis darab kenyérrel vagy zsemlemorzsával tesztelheted az olajat vagy a zsírt. Ha a kenyér vagy a zsemlemorzsa gyorsan barnul, akkor elég forró az olaj vagy a zsír. Ha nem barnul, akkor még nem elég forró.

Ha füstöl, akkor túl forró, és le kell venni a tűzről. Süsd meg a rántott húst az olajban vagy a zsírban mindkét oldalán, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Ne rakd túl szorosan egymás mellé a húsokat, hogy ne csökkentsék egymás hőmérsékletét.

Ha kész, akkor szedd ki a húst, és tedd egy papírtörlőre, hogy leitassa róla a felesleges zsiradékot.
A rántott húst tálald frissen, melegen, a kedvenc köreteddel és salátáddal.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük