A cinklamella bevonat egy igen különleges fajta felületkezelés, mely egyedülálló korrózió elleni védelmet nyújt a fémfelületek számára

Ez az innovatív technológia a legmodernebb bevonási módszerekkel, például merítő-centrifugával vagy teljesen automatizált festékszóró eljárásokkal alkalmazható

A következőkben részletesen bemutatjuk ezt a különleges eljárást, valamint azt, hogy milyen előnyökkel jár a cinklamella bevonat alkalmazása.

A következőkben részletesen bemutatjuk ezt a különleges eljárást, valamint azt, hogy milyen előnyökkel jár a cinklamella bevonat alkalmazása.

Mit is „takar” a cinklamella bevonat?

A cinklamella bevonat egyfajta korrózióálló bevonat, melyet a fémfelületek védelmére alkalmaznak. Ez az eljárás a legkorszerűbb technológiával, például a merítő-centrifuga (dip-spin, rack dip-spin) vagy a teljesen automatizált festékszórásos módszerekkel történik.

A bevonat a cink és az alumínium lamellák (pehely) kombinációjából áll, melyek katódos védelmet biztosítanak az alapfémmel szemben. Emellett a cinklamella bevonat nem tartalmaz króm VI-ot, ami a felhasználók számára további előnyt jelent.

Hogyan működik a cinklamella bevonat?

A cinklamella bevonat az alapfémet védi különböző környezeti behatásoktól, a cinktartalom biztosítja a katódos védőhatást.

A bevonat a fémfelületen egy egyenletes, szorosan kapcsolódó réteget hoz létre, mely megakadályozza a korróziót. Ha ezt a nem-elektrolitikus bevonatmegoldást választják, az alapanyag hidrogén okozta ridegségének kockázata minimálisra csökken.

Milyen előnyökkel jár a bevonat?

A cinklamella bevonat számos előnnyel rendelkezik. Először is, kiváló korrózióállóságot biztosít, ami azt jelenti, hogy az alapanyag hosszabb ideig ellenáll a korróziónak.

Emellett, a cinklamella bevonat állandó súrlódási együtthatót biztosít, ami nagymértékben növeli a fémalkatrészek élettartamát. Továbbá, a bevonat lehetővé teszi az egyedi színezést is, ami a termék végleges megjelenését befolyásolja.

Hol alkalmazzák a bevonatot?

A cinklamella bevonatot számos iparágban alkalmazzák, ahol a kiváló korrózióvédelem és a további funkcionális és dekoratív tulajdonságok elsődlegesek. Az autóiparban, az építőiparban, a gépiparban és más hasonló területeken a cinklamella bevonat a leggyakrabban használt megoldás.

Hogyan készül a cinklamella bevonat?

A bevonatot egy speciális eljárással hozzák létre. Első lépésként a fémfelületet alaposan megtisztítják, majd az oldatba merítik.

A következő lépésben a felületet centrifugával vagy festékszóróval bevonják a cinklamella oldattal. Az így létrehozott bevonatot végül hőkezeléssel rögzítik a fémfelületen.

Milyen anyagokra alkalmazható ez a bevonat?

A cinklamella bevonatot számos fémfelületre alkalmazhatják, beleértve a nagy szilárdságú acélokat, az alumíniumötvözeteket és az öntött cinket.

Az anyagok kiválasztása során fontos figyelembe venni a felület tulajdonságait, valamint a kívánt végeredményt.

A cinklamella bevonat és a horganyzás közötti különbség

A bevonat és a horganyzás közötti fő különbség a bevonat összetételében és felhordási módszerében rejlik. Míg a horganyzás során a cink egyenletesen oszlik el a fémfelületen, addig a cinklamellás bevonat esetén a cink és az alumínium lamellák (pehely) alkotják a bevonatot.

Emellett a bevonat nem tartalmaz króm VI-ot, ami a felhasználók számára további előnyt jelent.

Milyen szolgáltatásokat kínál az Electraplan Kft?

Nagyméretű alkatrészek kültéri időtálló cinklamellás bevonatolása. 2023-ban új fényező-szárító berendezés együttessel gyarapodott az Electraplan-Termelő Kft. vésztői telephelye, mely otthont ad a cinklamellás bevonatoló technológiás gyártásnak is.

A merítő eljárás mellett a jövőben, hangsúlyt szeretnének fektetni a szórásos módszerre is.

Ezzel a megoldással az összetett felületű és nagyméretű alkatrészek (például gerendák, gépvázak, tartó oszlopok) felületkezelése is megoldottá válik az Electraplan Kft.-nél.

Milyen előnyökkel jár a cinklamella bevonat?

A bevonat számos előnnyel rendelkezik. Először is, kiváló korrózióállóságot biztosít, ami azt jelenti, hogy az alapanyag hosszabb ideig ellenáll a korróziónak.

Emellett, a bevonat állandó súrlódási együtthatót biztosít, ami nagymértékben növeli a fémalkatrészek élettartamát. Továbbá, a bevonat lehetővé teszi az egyedi színezést is, ami a termék végleges megjelenését befolyásolja.

Összefoglalás

A bevonat egyedülálló korrózió elleni védelmet nyújt a fémfelületek számára.

Ez az innovatív technológia a legmodernebb bevonási módszerekkel, például merítő-centrifugával vagy teljesen automatizált festékszóró eljárásokkal alkalmazható.

A bevonat különösen előnyös lehet azokban az iparágakban, ahol a kiváló korrózióvédelem és a további funkcionális és dekoratív tulajdonságok elsődlegesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük