A sminktetoválás, vagy más néven állandó smink, egy népszerű szépségkezelés, ami tartós színt és formát ad az arcnak

De mi történik, amikor frissen készítenek sminktetoválást nekünk?

Egy debreceni népszerű sminktetoválót kérdeztünk, hogyan ápoljuk a friss smink tetoválásunkat, hogy a festék minél tovább megmaradjon?

Rubos Viviennel beszélgettünk a sminktetoválásról
Rubos Viviennel beszélgettünk a sminktetoválásról
 1. A sminktetoválás utáni első napok

A sminktetoválás elkészítésekor tulajdonképpen egy tűvel sértjük fel a bőrt, hogy bejuttassuk a festéket a bőrbe. Azon a területen így részleges hámsérülésed keletkezik. Ezután a szervezetünk az egész védelmi eszköztárát csatasorba állítja, hogy mielőbb bezárja ezt a rést.

A sminktetoválás gyógyulásának kezdeti szakasza

Az első naptól kezdve a bőr gyógyulási folyamata megkezdődik, a sebváladék termelődése azonnal beindul. A sebecskéből szivárgó, majd megszáradó nedvből, és a bejuttatott pigment maradványból pörk jön létre. Ez a pörk védi a sérülést, amíg az teljesen nem regenerálódik.

FONTOS: A friss sminktetoválás mindig sokkal erősebb és fényesebb, mint amilyen gyógyult eredmény lesz.

 1. Hogyan ápold a friss sminktetoválást?

Az ápolás a cél, hogy a sminktetoválásod szépen gyógyuljon úgy, hogy a színe szépen meg is maradjon. Az utóápolásban nagyon fontos szerepet játszik az sminktetováló által előírt utasítások betartása.

Mi a teendő a sebviszketéssel?

Az enyhe viszketés természetes jel, mivel ez csak azt jelzi, hogy gyógyul a seb. Egy-egy seb darab kikapargatásával sajnos foltos sebgyógyulást fogunk elérni, ezért önmegtartóztatást kell tanúsítani.

 1. A sminktetoválás gyógyulása a pörk alatt

A pörk alatt rengeteg folyamat megy végbe ahhoz, hogy a bőrbe tetovált festékből minél több ott is maradjon. A festéknek be kell épülni, el kell helyezkedni a hám-irha réteg határán.

A festék beépülésének mechanizmusa

A tetoválás után a test immunsejtjei is aktivizálódnak, körbeveszik a festéket és úgymond „konzerválják” azt. Ez a folyamat segít abban, hogy a sminktetoválás színe tartós maradjon.

 1. Milyen változásokon megy keresztül a tetoválás?

A tetoválás frissen erős, mintha egy erős sminket viselnénk. Amikor a sebgyógyulás folyamata elkezdődött és a seb már nem nedvedzik elkezdődik a hámosodás. Hámosodáson azt értjük, hogy a sérült bőrszövet helyén új sejtek képződnek és egy új bőrszövet alakul ki.

A tetoválás színének változása

A sminktetoválás utáni napon már létrejön ez a kis pörk a tetoválás területén. A pörk színe sokkal intenzívebb, mint majd a meggyógyult tetoválás lesz.

 1. A gyógyulás alap higiéniai követelményei

Nagyon fontosak a sebgyógyulás során az alap higiéniai körülmények betartása. A kis házi állatokra, kedvencekre is figyelni kell, kerüljük a közeli kontaktust ebben a pár napban.

 1. A sminktetoválás teljes gyógyulása

A sminktetoválás teljes gyógyulása 3-4 hét. A bőrünk minden hónapban megújul. A bőrünk természetes bőrhámlása miatt a sminktetoválás halványabb is lesz.

A sminktetoválás gyógyulása területtől függően

A sminktetoválás gyógyulása területtől függően is eltérő lehet. A szemöldök tetoválások szinte észrevétlenül gyógyulnak, míg a szemhéjtetoválások gyógyulnak a legnehezebben.

 1. Különleges esetek

Előfordulnak olyan esetek is, mikor aszimmetrikusra duzzad a száj. Ezen kívül, a bőr a szemöldök tetoválás után hámlani fog, ami teljesen természetes. Ha a tetoválás után megduzzad a száj, az is a trauma hatására alakul ki.

 1. Az igazi sebgyógyulás a pörk alatt zajlik

Sebgyógyulás alatt azt a biológiai folyamatot értjük, amelynek eredményeként a bőr folytonossági hiánya megszűnik, és a hámszövet regenerálódik. A sebkezelés feladata ezt, az öngyógyító folyamatot segíteni, amivel hozzájárulhatunk a szebb és gyorsabb gyógyuláshoz.

 1. A sminktetoválás végső színe

A sminktetoválás végleges színe tökéletes és tartós is lesz. A korrekció után is ugyanaz az a gyógyulás menete, ezért a szemöldök viszketni fog, majd varasodik, hámlani is fog.

 1. A sminktetoválás utáni teendők

A sminktetoválás után személyenként eltérőek lehetnek a teendők. Az általános szabályok közé tartozik, hogy kerüljük a közvetlen napfényt, a forró vizes fürdőket, a szaunázást és az uszodát. Ezenkívül, kerüljük a szoláriumozást és a napozást, valamint tilos a felületre sminket, arckrémet vagy bármilyen más ápolót rakni az utóápolón kívül.

Tapasztalataim alapján, túl-krémezik a vendégek a sminktetoválást, ami ahhoz vezet, hogy fellazul a keletkezett seb és ez foltosodáshoz vezet. Másrészről kényelmesebb, hogy nem kell naponta foglalkozni vele és nem csillog napokig a szemöldök

 1. Gyakori kérdések a sminktetoválás után

Megengedett a szolárium sminktetoválás után?

Nem! A szoláriumozás egy másik kiemelten fontos dolog. Fordult már elő, hogy a vendég, amikor már azt hitte, hogy meggyógyult a sminktetoválása elment szoláriumba és úgy érkezett korrekcióra, hogy a sminktetoválása hamvas színt kapott.

Összességében…

A sminktetoválás gyógyulása egy összetett folyamat, amely nagymértékben befolyásolja a végső eredményt. Az utóápolás, a megfelelő utasítások betartásának használata, és a személyes higiéniai szabályok betartása elengedhetetlen a gyógyulási folyamat során. Bár a sminktetoválás gyógyulási ideje területtől függően változhat, a legtöbb esetben 3-4 hét alatt teljesen meggyógyul.

Biztosan lennének még kérdéseid, amiket bátran feltehetsz Rubos Viviennek is, aki Debrecen egyik legkeresettebb sminktetoválója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük