A rosacea igen gyakori, főleg az arc középső területén értágulattal, gyulladással jelentkező bőrpanasz, amely általában a harmincas életévekben kezdődik.

Bár a nők gyakrabban érintettek, az igazán extrém súlyosságúvá (pl. borvirágos orrá) fajuló formák a férfiakra jellemzőek.

A rosacea (magyaros írásmóddal rozácea) vezető tünete a fokozottan megnyilvánuló értágulat, amely különböző anyagokra (pl. forró vagy fűszeres ételek, koffein- vagy alkoholtartalmú italok) vagy környezeti határokra (napfény, UV-sugárzás, szél, fokozott hideg) jelentkezik.

Zavarbaejtő szituációk, erős érzelmi hatások is kiválthatják a szokatlanul élénk érreakciót, az arc vagy az orr heves kipirosodását (flush).

Felmérések azt mutatják, hogy a felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők.

Leggyakoribb a skandináv országokban: minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább az előfordulása.

A rosacea nem gyógyítható, de a bőrápolási tanácsok betartásával és készítményekkel a tünetek kezelése lehetséges.

A rosacea tünetei

Korai tünetként a bőrpír időnkénti megjelenése, majd elhalványodása figyelhető meg. Ilyenkor az arcbőr bizsereghet, viszkethet is.

Ez az úgynevezett előrosaceás állapot (prerosaceás szakasz), amikor a kiváltó okok hatására átmeneti bőrpír jelentkezik. A tünetek rendszerint szimmetrikusan jelentkeznek a két arcfélen.

Rosacea, értágulat

A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki a fenti ismertetett kiváltó hatás esetén, majd akár több napig is fennáll, végül állandósul.

Az arcon és az orron tartós bőrpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiektáziák) alakulnak ki. Ebben a stádiumban a bőr mérsékelten duzzadt, vizenyős (ödemás) is lehet.

Az előrehaladottabb rosaceás bőrön – főként az orron – apró piros, vagy gennyes pattanásszerű kiütések is megjelennek. A valódi pattanásosságtól könnyen elkülöníthető a mitesszerek hiánya miatt.

A kiütések a gyulladás csökkenésével visszahúzódnak nem hagynak hátra hegeket.

Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza, a bőrtünetek sokaknál égő érzéssel, fájdalommal társulhatnak.

betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása miatt nagyobb csomók, az arc egyes részeinek akár torzító megnagyobbodása jön létre.

A legismertebb forma a rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzása, elsősorban férfiaknál. Ezt sokáig a túlzott alkoholfogyasztásnak tulajdonították, tévesen.

Kialakulhat phyma ritkábban az állon, a homlokon, a fülcimpákon, esetenként a szemhéjakon is.

A betegek csaknem felénél szemészeti jellegű tünetek is észlelhetőek. Ez lehet kötőhártya gyulladás, a szemhéjak, de akár a szivárványhártya gyulladása is.

Miért alakul ki az értágulat?

A betegség oka nem tisztázott, kialakulásához szükséges örökletes hajlam és különböző környezeti faktorok hatása is.

A ma elfogadott elmélet szerint a betegség gyökere a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése.

Ezen elméletet látszik alátámasztani a rosacea migrénnel való kapcsolata.

A hormonális változások hatása egyértelmű a panaszok kialakulásában, ezért a tünetek a menopauza, klimax környékén kifejezetten romlanak, vagy ebben az időszakban jelennek meg.

A rosacea sok betegnél kapcsolatban van egy mikroszkópikus méretű élősködő, a Demodex bőratka (Demodex folliculorum és Dermodex brevis akták) elterjedésével, ami a szőrtüszőkben, faggyúmirigyekben él.

Összefüggést mutat bizonyos belgyógyászati betegségekkel is, mint a magasvérnyomás betegség, emésztőrendszeri problémák, gyulladások. Javasolt lehet a góckutatás is.

A rosacea kezelése

A rosacea - értágulat, bőrpír, borvirágos orr

A bőrpanasz nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és gondozással jelentős javulás érhető el, valamint a romló tendencia lassítható.

Gyógyszeres kezelés

A gyulladásos tünetek kezelése különböző helyi alkalmazású szerekkel (krém, gél) történik. Ezek mindegyike csak orvos által rendelhető, receptköteles szer.

A kezelés célja az, hogy csillapítsa a gyulladást, fertőtlenítse a bőrt.

Általában antibiotikumot, metronidazolt tartalmazó gélt vagy krémet kap a páciens, de hatásosak az isotretinoin vagy ivermectin hatóanyagú készítmények is.

Gyakran ír fel a bőrgyógyász kéntartalmú lemosót vagy rázókeveréket. Igen fontos azonban tisztálkodáskor, hogy bőrünket ne szárítsuk ki nagyon, ne irritáljuk erős tisztítószerekkel.

Súlyosabb esetben szájon át szedendő gyógyszer javasolt.

Ez leggyakrabban doxycyclintetracyclin vagy metronidazol tartalmú antibiotikus hatású készítmény, de szükség lehet a makacs, egyéb terápiára nem reagáló esetekben isotretinoinra is.

Bőrgyógyászati kezelések

A torzító phymák esetében sebészi úton, lézeres vagy speciális bőrcsiszoló műszerekkel „lefaragják” a túlburjánzott területeket.

A legelterjedtebb módszer a lézeres terápia, ami a kitágult ereket összehúzódásra készteti. A rádiófrekvenciás kezelés során egy műszer hőhatás eredményeként tünteti el az erek tágulatait.

Kiegészítő jelleggel kozmetikai kezelések is szükségesek lehetnek.

Tanácsok a tünetek kezeléséhez

Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése (rosacea diéta), így az alkohol, a forró, erős fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. Az ételek közül sokszor figyelték meg a mustár és a fokhagyma kiváltó hatását.

Fürdés, zuhanyzás alatt is kerülje a túl meleg vizet. A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

Mivel a napfénynek provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.

Télen a szabadban végzett munka vagy sport során célszerű maszk viselése, ugyanis a nyári meleg mellett a téli hideg is provokálja a panaszokat.

Számos kozmetikai szer is előidézheti a tüneteket, különösen a forhaldehid tartalmú készítmények. Ajánlott a bőrtípusnak megfelelő, speciálisan rosaceás bőrre kifejlesztett arcápolók, krémek használata.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák.

Forrás: WEBBeteg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük