Tudtad, hogy már az ókoriak is fagylalttal hűtötték le magukat a nagy melegekben?

Eleinte persze csak a kiváltságosok, később már a nép egyszerű gyermeke is.

El tudod képzelni ahogy Mátyás király, XIV. Lajos, Rousseau, Voltaire, Diderot, Deák Ferenc fagyit nyal? Pedig minden bizonnyal megtették.

AZ ELSŐ KÍSÉRLETEK

 • Az ókori kínaiak jéggel, hóval kevert gyümölcsleveket kínáltak az izzadó kiváltságosoknak. Innen aztán Egyiptomba, majd a Római Birodalomba jutott ez az úri huncutság.
 • Természetesen a görögök sem maradtak ki az élvezetekből. Hippokratész egyenesen gyógyszernek tartotta, bár mértékletes fogyasztásra intett. (Ha egy kicsit gondolkozunk, beláthatjuk, hogy igaza volt. Mi lehet jobb orvosság egy gyulladt torokra, ha nem egy hűsítő fagyi?)
 • A leghíresebb római fagyi-őrült Néró császár volt, akinek a kedvenc íze a következő összeállítás volt: havat, rózsavizet, mézet és gyümölcsöt kevertek össze számára. A jeget több száz kilométerről, a hegyekből hozatta.
 • A Római Birodalom bukásával minden kulináris élvezet kimúlt, csak a 13. században Marco Polo hozta vissza a Távol-Keletről Európába a fagyi ötletét. A történészek szerint e recept nyomán alakul ki a fagylaltkészítés Itáliában.
 • A reneszánsz idején minden bizonnyal Mátyás királyunk udvarába is eljutott a fagyi receptje Beatrix királynő közvetítésével. El tudod képzelni, ahogy Mátyás király a haditanácson fagylaltot nyalogat?

AZ ELSŐ IGAZI FAGYIK

 • Az első igazi fagylaltkészítőnek egy palermói származású úriembert tartunk, bizonyos Francesco Procopio del Coltellit. Itáliából ered a fagylaltkészítés mai technológiája is. Már nem a jeget, havat keverik a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatják a fagyi anyagát.
 • Lajos udvarában is felszolgálták az újnak számító édességet, sőt hétpecsétes titokként őrizték a receptjét is. Csakhogy a király kertésze kilopta az udvarból a receptet, és hamarosan a köznép is élvezhette már az urak csemegéjét. Éljen a franciák demokrata lelkülete!) Hamarosan meg is jelent egy szakácskönyv, ami már nyolcvan féle fagyi-receptet tartalmazott.
 • Innen aztán már nem volt megállás, a fagyos csemege hódító útjára indult. Először természetesen Párizsba, ahol egy kávéház (Cafe Procope – ma is létezik!) szolgált fel először fagyit. A kínálat eléggé egysíkú volt: csak citromfagyit árultak, de olyan híres vendégeik voltak, mint Voltaire, Rousseu, Diderot és Napóleon. Egyes pletykák szerint Napóleon annyira vágyott a fagyira, hogy amikor Szent Ilona szigetére száműzték, egy hölgy rajongója, fagyikészítő alkalmatosságot küldött neki. A fagyi amerikai elterjedésében pedig Washington elnök is komoly szerepet játszott, amikor Napóleonhoz hasonlóan egy fagylaltgépet vásárolt a feleségének.

A FAGYI ÚTJA MAGYARORSZÁGON

 • Itthon először hódoltság idején török mozgóárusok kínálták először a „mézízű sörbetet”.
 • Az első fagyireceptek egy erdélyi szakácskönyvben jelentek meg 1753-ban. Az eper és a pisztácia fagyi leírást tartalmazták.
 • A fagyi igazán népszerűvé, az alsóbb rétegek számára is élvezhetővé a 19. században vált. Ekkor jelentek meg az első cukrászdák, amelyek a hölgyek kedvelt találkozóhelyeivé váltak, és itt már árusítottak fagylaltot is. Ekkor még elég drága nyalánkságnak számított a fagyi, így ha egy fiatalember el akarta csavarni a választottja fejét, meghívta egy drága jeges édességre.
 • Az első fagyikat még jéggel, vízzel készítették, és leginkább a mai szorbetre hasonlítottak, és igazából hűtött gyümölcskocsonyák voltak. A ma is ismert fagylalt akkor jött létre, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt.
 • A mai fagylalt elnevezés csak nagy sokára honosodott meg a magyar nyelvben. Hívták jegeczedett tejhabnak, fagyosnak és hideg nyalatnak És vajon mi lehetett a spanyol tekercs? Hát persze, hogy a tölcsér, amit 1903-ban szabadalmaztattak.
 • 1848 nyarán nemzeti színű tölcséreket rágtak a hazafiak, és feltételezem, hogy epre, vanília, pisztácia párosítást nyalhattak, hogy kijöjjenek a hazai színek.
 • Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak, amit többnyire az inasok, vagy a nyalánkságukért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtottak. A jéggel bélelt tartályban egy kisebb forgott, benne az édes masszával.
 • Az első hazai fagylaldát a pesti belvárosban nyitotta bizonyos Peter Fischer. A kioszk tucatnyi fagylaltja közül Deák Ferenc különösen a gránátalma ízűt szerette.

Ma már számos neves fagylaltozóval találkozhatunk településenkét akár több tucattal is.

De amennyiben teheted, válaszd minden esetben a minőséget és a természetes ízeket. példaként érdemes kipróbálnod a már méltán híres Levendula kézműves fagylaltozót pl; Szolnokon a Hild János téren, vagy Törökszentmiklóson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük